Staatsbezoek bij Zondag met Lubach

Dat filmpje met NOS-correspondent Tim de Wit bij Zondag met Lubach over het staatsbezoek aan Groot Brittannië gezien? Ja inderdaad, heel erg goed gemaakt maar ook heel erg pijnlijk. Het bevestigt de mening van velen dat de NOS te koningsgezind is en te weinig kritisch naar het huis van Oranje kijkt. Filmpje is scherp en treft als een pijl in de roos. Toch had ik te doen met Tim. Ik herken mezelf in zijn positie…

Jarenlang deed ik verslag van het koninklijk huis voor de NOS op Radio 1 en op het laatst ook wel eens voor tv. Eigenlijk gebeurd er weinig tijdens koninklijke events. Alles wat klein is gaat daardoor opvallen. Daar ga je over berichten. Je laat jezelf (onterecht) meeslepen in trivialiteiten. Dat is leuk voor RTL Boulevard en Blauw Bloed maar minder passend in de meer serieuze journalistiek. De meeste journalistiek scoops komen overigens van niet koninklijk huis verslaggevers. Ineke Holtwijk van de Volkskrant ontdekte Maxima. Thieu Vaessen en de Margarita-affaire in HP/De Tijd.

Uiteindelijk ben ik gestopt omdat ik er toch wel een beetje simpel van werd. Eigenlijk mocht je als verslaggever bijna niets. Een echt interview met de koning of koningin zat er niet in. Keer op keer moest je letterlijk achter het lijntje blijven staan, geen microfoon in de buurt houden, vanuit een van te voren bedachte vaste plek je shots maken, geen quote citeren, netjes gekleed, heel lang wachten, met een busje naar de volgende locatie gebracht enz.. Je word ‘een beetje dom’. Op het einde had ik er echt genoeg van. Ik vrees dat je van mij uit de archieven ook wel wat triviale verslagen kunt vinden. Ben blij dat ik ze niet meer hoef te maken. Gelukkig is Tim de Wit geen koninklijk huis verslaggever en kan hij als Engeland correspondent weer de gewone verhalen maken.

foto: Merlijn Doomernik